2008. március 13.
A konyha az Egri Tavaszi Fesztiválon
A VIII. Egri Tavaszi Fesztiválon március 14-én mutatja be a Gárdonyi Géza Színház Arnold Wesker: A konyha című darabját Máté Gábor rendezésében.
A VIII. Egri Tavaszi Fesztiválon március 14-én mutatja be a Gárdonyi Géza Színház Arnold Wesker: A konyha című darabját Cziegler Balázs díszletei között és Izsák Lili jelmezeiben.
A helyszín egy étterem, ahol napi ezerötszáz adag étel készül őrületes hajszában. Forr a víz és forrnak az indulatok. Évődések és otromba tréfák, szerelmes fellobbanások és féltékenységi jelenetek, pattanásig feszült idegek és sértődések, okkal és ok nélkül kirobbant balhék…
Máté Gábor rendező szerint hatalmas munka áll a bemutató mögött. Nehéz volt, mert rengeteg apróságra kell figyelni és az is izgalmas feladatot adott, hogy majdnem az egész előadás alatt a színpadon van mind a 30 szereplő… Nemcsak azt láthatja a néző, hogy mi történik egy étteremben, hanem azt is, az ott dolgozó emberek, hogy élnek, mit éreznek, hogyan alakulnak a kapcsolataik.
A konyha igazi társulatpróbáló színdarab - mondja. Ezt egy magára adó társulat egyszer mindenképp megpróbálja színpadra vinni. Nagyon fontos állomás egy színház életében, mert másként gondolkodik a színjátszásról. A „dühös fiatalok” egyike, Arnold Wesker írta, akik a különböző megszokásokat próbálták a színházról lehántani, gyökeresen mást csinálni, mint amit általában megszoktunk. Hasonló módszert választottam, amikor az egyik próbát egy közeli szálloda konyhájában tartottuk. (Weskernek is egy séf segített az írásban.) A színészek közül ugyanis sokan szeretnek főzni, de szerették volna látni, milyen ez a valóságban. Döntsék el a nézők, hogy sikerült!
A helyszín egy étterem, ahol napi ezerötszáz adag étel készül őrületes hajszában. Forr a víz és forrnak az indulatok. Évődések és otromba tréfák, szerelmes fellobbanások és féltékenységi jelenetek, pattanásig feszült idegek és sértődések, okkal és ok nélkül kirobbant balhék…
Máté Gábor rendező szerint hatalmas munka áll a bemutató mögött. Nehéz volt, mert rengeteg apróságra kell figyelni és az is izgalmas feladatot adott, hogy majdnem az egész előadás alatt a színpadon van mind a 30 szereplő… Nemcsak azt láthatja a néző, hogy mi történik egy étteremben, hanem azt is, az ott dolgozó emberek, hogy élnek, mit éreznek, hogyan alakulnak a kapcsolataik.
A konyha igazi társulatpróbáló színdarab - mondja. Ezt egy magára adó társulat egyszer mindenképp megpróbálja színpadra vinni. Nagyon fontos állomás egy színház életében, mert másként gondolkodik a színjátszásról. A „dühös fiatalok” egyike, Arnold Wesker írta, akik a különböző megszokásokat próbálták a színházról lehántani, gyökeresen mást csinálni, mint amit általában megszoktunk. Hasonló módszert választottam, amikor az egyik próbát egy közeli szálloda konyhájában tartottuk. (Weskernek is egy séf segített az írásban.) A színészek közül ugyanis sokan szeretnek főzni, de szerették volna látni, milyen ez a valóságban. Döntsék el a nézők, hogy sikerült!
Pilisy Csenge
Forrás: Eger Gárdonyi Géza Színház